Telefon Numarası

+90 532 164 88 60 / +90 532 676 11 09

Derinkuyu Su Sondajı

Su Sondajı Nedir?

Su sondajı, zeminin jeolojik yapısına uygun olarak havalı ya da rotary dolaşımı ile yapılan teknik ve bilimsel çalışmadır. Bu teknik ve bilimsel delme işlemi yapıldıktan sonra, açılan kuyunun hidrojeolojik özelliklerine uygun olacak şekilde projelendirme yapılır. Özel sondaj teçhiz boruları ile kuyunun teçhizi yapılır.


Su Sondajlama Teknikleri

Zemin yapısına göre sondajlama teknikleri değişir. İki çeşit sondajlama tekniği vardır. Yumuşak zeminlerde rotary kullanılarak sondajlama yapılır. Kayalık ve sert ortamlarda ise hava sirkülasyonu ile sondajlama yapılır


Su Sondajlama Aşamaları

-Yapılan su etüt çalışmasından sonrasında yeraltı suyu akiferi açısından en uygun lokasyon olarak tespit edilen noktadan delme işlemi yapılmalıdır.

-Çalışmadan sonra istenilen derinliğe ulaşıldığında delici ( matkap – çekiç ) ve tijler dışarıya çıkarılarak, projesinde belirtilen çapta teçhiz borusu ile teçhizi yapılır.

-Teçhiz işlemi bittikten sonra kuyu inkişafı ve çakıllama için teçhiz borusunun içinden kolon borusu takımı kuyu tabanına kadar indirilir ve daha sonra çalışma esnasında kuyunun içinde kalan ( bentonit keki ) viskozitesi çakıllama yapılacak akışkanlığa getirilir ve çakıllama işlemine geçilir.

-Kuyu cidarı ve teçhiz borusu arasında kalan boşluğa çakıllama işlemi yapılmalıdır

-Açılan kuyu temizlenir, basınçlı hava ile kuyu inkişafı devam ettirilip kuyu debisi ölçümü yapılıp kuyu işletmeye hazır halde işverene teslim edilir.



Geri